WODC-publicaties 2021 - Week 38

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Evaluatie projecten 'Detentie lokaal en flexibel

Vanuit het programma ‘Koers en kansen voor de sanctie-uitvoering’ van het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn vijf ‘kleinschalige voorzieningen‘ gestart, , waar in wordt geëxperimenteerd met lokale en flexibele detentie. Hoewel de pilot op onderdelen succesvol is, is een deel niet of laat van de grond gekomen, blijkt uit onderzoek van Regioplan Beleidsonderzoek in opdracht van het WODC.

Pilots kleinschalige voorzieningen onder de loep

Halt voor jongvolwassenen - Evaluatie pilot Halt 18+

Eind 2019 is de pilot ‘Halt 18+’ gestart, waarin jongvolwassenen (18 t/m 22 jaar) ook een Halt-afdoening kunnen krijgen. Hoewel het aantal deelnemers aan de pilot lager was dan verwacht, zijn betrokkenen enthousiast over deze mogelijkheid. Dat blijkt uit de evaluatie van de pilot door onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut en de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van het WODC.

Pilot Halt voor meerderjarigen geëvalueerd

Een onzekere toekomst - Kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van afgewezen (ex-)alleenstaande minderjarige vreemdelingen en opvangouders met toekomstige begeleiding (Cahier 2021-17)

Begeleiding gericht op de toekomst van afgewezen alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) komt nog onvoldoende van de grond. Deze jongeren zijn en blijven gericht op een toekomst in Nederland en door hun leeftijdsfase is praten over hun toekomst lastig. Daardoor bereiden zij zich te weinig voor op een leven buiten Nederland. Velen kiezen ervoor om met 18 jaar uit de opvang te vertrekken met een onbekende bestemming. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Een onzekere toekomst’ van het WODC. De onderzoekers geven ook suggesties voor aanpassingen, zoals kindvriendelijkere informatie en verlenging van de opvang.

Jonge afgewezen asielzoekers onvoldoende voorbereid op toekomst buiten Nederland