WODC-publicaties 2021 - week 50

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Risico’s, voordelen en regulering van games

Er is weinig zicht op hoe effectief het overheidsbeleid is dat kwetsbare gamers moet beschermen. Het beleid op dit gebied is versnipperd over verschillende ministeries. Daarnaast worden de inspanningen van de overheid en de zelfregulerende inspanningen van de game-industrie onvoldoende getoetst op effectiviteit. Dat blijkt uit vrijdag 10 december verschenen onderzoek van het Trimbos Instituut, in opdracht van het WODC.

Kwetsbare gamer slechts beperkt beschermd

Herstel in detentie - Beleid en interventies

De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor herstelgericht werken in gevangenissen. Toch maken interventies die zich richten op bewustwording van het perspectief van slachtoffers, het nemen van verantwoordelijkheid voor het delict en het herstellen van toegebracht leed nog geen structureel onderdeel uit van het detentieprogramma. Veel inrichtingen weten niet goed hoe dit aan te pakken. Ook zijn nog niet overal herstelgerichte interventies beschikbaar en worden niet alle gedetineerden bereikt. Dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport over de stand van zaken op het gebied van herstelgerichte detentie in Penitentiaire Inrichtingen (PI’s) en Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI’s).

Herstel nog geen structureel onderdeel van detentie

Modernisering van het staatsnoodrecht - Quick scan

Het huidige staatsnoodrecht dat het handelen van de overheid in noodsituaties regelt, is te complex en verspreid over veel verschillende wetten. Bovendien sluit het niet goed aan bij wat de overheid nodig heeft om huidige en toekomstige crises te beheersen. De coronacrisis heeft dat extra duidelijk gemaakt. Onderzoekers van de Open Universiteit concluderen dat het staatsnoodrecht toe is aan een grondige vernieuwing.

Staatsnoodrecht past niet meer bij deze tijd

Dashboard Criminaliteit en Recht online

andaag (16/12) gaat het dashboard Criminaliteit en Recht online op: https://criminaliteit-en-recht.nl. Het dashboard geeft de meest actuele cijfers over de stand van criminaliteit, rechtshandhaving en veiligheid in Nederland. Het dashboard is een gezamenlijk initiatief van de Rechtspraak, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Openbaar Ministerie (OM) en de Politie, in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Artikel 2.3 Wet forensische zorg in de praktijk

Artikel 2.3 Wet forensische zorg (Wfz) is in het leven geroepen om personen vanuit een strafrechtelijk kader door te geleiden naar reguliere verplichte zorg. Hoewel betrokken ketenpartners ook positieve aspecten benoemen, wordt het artikel anderhalf jaar na inwerkingtreding (nog) beperkt ingezet. Prak¬tische problemen in de uitvoering en verschillende principiële bezwaren maken dat er weerstand is tegen artikel 2.3 Wfz in de huidige vorm.

Artikel 2.3 Wfz draagt nog beperkt bij aan betere aansluiting forensische en reguliere zorg

Toekomstbestendig Centrum Seksueel Geweld - Een bestuurlijke en organisatorische evaluatie ten behoeve van de doorontwikkeling van het CSG

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) verleent sinds 2012 multidisciplinaire zorg aan slachtoffers van seksueel geweld. Inmiddels werken op zestien locaties in het land verpleegkundigen, politie, (forensisch) artsen en hulpverleners zoveel mogelijk vanuit één loket samen. Om deze waardevolle netwerksamenwerking verder te versterken en toekomstbestendig te maken, is het van belang om netwerkpartners langduriger te verbinden aan de regionale samenwerking. Ook is het belangrijk de sleutelposities van coördinatoren en casemanagers te verstevigen en met de financiers toe te werken naar een duurzaam commitment en langcyclischere financiering.

Aandacht nodig voor toekomstbestendigheid Centrum Seksueel Geweld

Luisteren naar burgers na geweldsaanwending - Onderzoek naar het horen van burgers na geweldsaanwending door de politie

Er zijn geen juridische verplichtingen noch belemmeringen om in het interne beoordelingsproces van de politie burgers te horen die betrokken zijn bij door de politie aangewend geweld. Wel zijn er organisatorische, logistieke en systematische beperkingen die aan zo’n hoorrecht in de weg staan. Een burgerhoorrecht in de interne politieprocedure kan bovendien leiden tot teleurstelling bij de burger in plaats van tot hernieuwd vertrouwen.

Praktische bezwaren voor hoorrecht burger bij interne beoordeling geweldsaanwending politie