WODC-publicaties 2024 - week 4

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

WODC zoekt nieuwe directeur

Per 1 juni 2024 gaat de directeur van het WODC, Gerty Lensvelt-Mulders, met pensioen. Het WODC is daarom op zoek naar een nieuwe directeur die samen met het MT de recent ingezette koers kan voortzetten. Iemand die deze koers niet alleen als publiek persoon, maar ook als inhoudelijk en bestuurlijk boegbeeld van het WODC, zowel intern als extern actief uitdraagt. Geïnteresseerden kunnen op deze vacature reageren tot 4 februari 2024. 

WODC zoekt nieuwe directeur

Evaluatie Wet homologatie onderhands akkoord

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) geeft levensvatbare bedrijven in financiële moeilijkheden de mogelijkheid om hun schulden te herstructureren. Daarmee kan een faillissement met onder andere waardevermindering en verlies van banen worden voorkomen. Een gezamenlijk onderzoeksteam van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden evalueerde deze wet, in opdracht van het WODC. Daaruit blijkt dat de WHOA in grote lijnen doet wat de wet moet doen. Wel constateren de onderzoekers dat vooral het kleinbedrijf minder goed wordt bereikt. Onbekendheid van de WHOA speelt een rol, maar ook de kosten van een WHOA-traject.

WHOA werkt om faillissement van levensvatbare bedrijven te voorkomen, maar bereikt kleinere bedrijven minder goed

Evaluatie Wet clausulering recht op contact of omgang na partnerdoding

Wanneer de ene ouder de andere ouder heeft gedood, kan de verdachte ouder dan nog contact hebben met het minderjarige kind? Dat is een van de meest urgente vraagstukken na een toch al impactvol geweldsdelict als (vermoedelijke) partnerdoding. Om de besluitvorming over omgang na partnerdoding te verduidelijken is in 2018 de Wet clausulering recht op contact/omgang na partnerdoding ingesteld. In de praktijk blijken professionals van de Raad voor de Kinderbescherming regelmatig meer ruimte te nemen dan deze wet strikt voorschrijft. Daarmee bieden zij, in het belang van kind, het maatwerk waar deze complexe casussen om vragen. Die ruimte is verdedigbaar, maar er moet wel aandacht zijn voor de risico’s die dat met zich meebrengt. Dat blijkt uit de wetsevaluatie van Regioplan en Avans Hogeschool, in opdracht van het WODC.

Kinderbescherming neemt in belang van het kind ruimte voor maatwerk bij omgangsregeling na partnerdoding

Onderzoeksprogramma voor 2024 is bekend

Het onderzoeksprogramma van het WODC voor 2024 (1e tranche) is bekend. Er zullen in de komende periode 48 onderzoeken starten naar zeer uiteenlopende onderwerpen binnen het beleidsterrein van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Onderzoeksprogramma voor 2024 is bekend