WODC-publicaties 2021 - week 48

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Multiple Systems Estimation Slachtoffers Mensenhandel Nederland 2016-2019

In de periode 2018-2019 waren er naar schatting jaarlijks rond de 5.000 vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel in Nederland. Dit blijkt uit nieuw onderzoek door de universiteiten van Tilburg en Utrecht in opdracht van het WODC.

Jaarlijks circa 5.000 slachtoffers van mensenhandel in Nederland

Het Civil Resolution Tribunal - Een eerste verkenning

Met belangstelling wordt in Nederland gekeken naar een online systeem van buitengerechtelijke geschilbeslechting in Brits-Columbia (Canada): het Civil Resolution Tribunal (CRT). De tevredenheid van burgers en de lagere kosten voor rechtzoekenden springen daarbij als positieve punten in het oog. Als het gaat om onder andere doorlooptijden en juridische waarborgen, dan zijn er verschillende overwegingen om rekening mee te houden voordat een platform als het CRT in Nederland wordt ontwikkeld. Dat blijkt uit een vandaag verschenen verkenning van het WODC.

Canadees model voor geschiloplossing zonder rechter onderzocht op meerwaarde voor Nederland

Nieuwe meting modernisering kansspelbeleid

Wat doen huidige aanbieders van (online) kansspelen om consumenten te beschermen en kansspelverslaving en fraude te voorkomen? Uit de vandaag gepubliceerde meting blijkt dat nogal te verschillen per kansspel en vergunninghouder. Onderzoeks- en adviesbureau Breuer&Intraval heeft de meting uitgevoerd, in opdracht van het WODC. De meting vormt de basis voor de evaluatie van de Wet Kansspelen op afstand (Koa) in 2024.

Meting kansspelbeleid vormt basis evaluatie wet Koa